Νέα

Η πρόταση του KDE για κινητά τηλέφωνα με ελεύθερο λογισμικό (μέρος 1)

by

Αυτό που θέλουμε ή το μη χείρον βέλτιστον;

Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία. Αλλά υπάρχει. Μιλάμε για ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά το κινητό τους τηλέφωνο και που, στην καλύτερη περίπτωση, νιώθουν άβολα γνωρίζοντας ότι τα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και οι ίδιες τους οι επικοινωνίες δε βρίσκονται σε καλά χέρια. Ή τουλάχιστον, στα χέρια ανθρώπων που δεν εμπιστεύονται. Κι ακόμα νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια σειρά εφαρμογών και συστημάτων, κατασκευασμένα με έναν τρόπο που αντί να ελέγχονται από τους χρήστες, είναι αυτά που τους ελέγχουν.

Και για να βάλω τον εαυτό μου μέσα σε αυτό το σύνολο, προσαρμοστήκαμε στην επιλογή του Android, δεν απαιτήσαμε ένα κινητό τηλέφωνο που να μας σέβεται, που να βασίζεται σε ελεύθερο λογισμικό, ανοιχτά πρότυπα, ελεύθερες υπηρεσίες και μια διαδικασία παραγωγής σε συνεργασία με τις κοινότητες.dimkard: Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

Η μπάλα στο γήπεδο της κοινότητας

Φαίνεται δύσκολο αλλά συνάμα και πιο σημαντικό. Με την αυξανόμενη εξάρτησή μας από το κινητό τηλέφωνο, με την ιδιωτικότητα μας να βάλλεται από πολλές πλευρές, με το Android να βασίζεται όλο και λιγότερο σε ελεύθερο λογισμικό και να μη μας δίνει πολλές επιλογές να το “πειράξουμε”, ίσως έχει φτάσει η ώρα να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα. Ίσως να αξίζει τον κόπο να μην περιμένουμε κάποιος τρίτος να κατασκευάσει, επιτέλους, ένα smartphone με ελεύθερο λογισμικό, αλλά να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να το κάνουμε πραγματικότητα.

KDE el: μια καινούρια αρχή

Αφορμή για την πρωτοβουλία για τη σύσταση της ελληνόφωνης ομάδας για το KDE στάθηκε η πρόσφατη ομιλία στη FOSSCOM 2017 που διεξήχθη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. 

KDE Around the World: FOSSCOMM 2017, Greece

On the 4th and the 5th of November, the FOSSCOMM 2017 conference took place at Harokopio University of Athens, Greece. The KDE Community had a presence at the conference. Our Greek troops gave a talk on Sunday about the past, present and future of KDE, focusing on the vision of the community.

What is FOSSCOMM?

FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) is an annual conference about free software organized by the Greek Free Software community. The main purpose of the conference is the promotion of free software, as well as social interaction between community members. During the first weekend of November, a great number of free software contributors and advocates gathered in Athens to discuss many interesting topics related to free software and open standards.

In addition, several Greek software communities promoted their work and values at the booths and by hosting workshops. The conference was a success, since a lot of people participated in various conference activities, confirming the significant impact of freedom and openness to the Greek society, especially among young people.

KDE@fosscomm2017

Την Κυριακή 05 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της fosscomm μια εισαγωγή στο KDE με έμφαση στο όραμα της κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, έγινε μια σύντομη αναδρομή στα 20 χρόνια της κοινότητας, αναλύθηκε το όραμά της και επιχειρήθηκε μια σύνδεση μεταξύ του οράματος και του λογισμικού που δημιουργεί.

Νέα καλοκαιρινή έκδοση KDE Applications

Ελπίζουμε η εν λόγω είδηση να σας βρίσκει σε μια όμορφη παραλία ή σε κάποιο καταπράσινο βουνό, με την τελευταία έννοια σας να είναι η ενημέρωση των εφαρμογών του KDE. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπου κι αν βρίσκεστε, με χαρά σας ενημερώνουμε ότι η κοινότητα του KDE, πιστή στο χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφώσει, κυκλοφόρησε πριν λίγο μια ακόμα major έκδοση των KDE Applications, την 17.08.

Αλλαγές σε τρία επίπεδα

Κυκλοφόρησε ο χώρος εργασίας KDE Plasma 5.10

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι από τις 30 Μαΐου 2017 είναι διαθέσιμη η έκδοση 5.10 του χώρου εργασίας Plasma.

Αρχικά, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως πρόκειται για major έκδοση. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, μαζί με τις βελτιώσεις και τις επιδιορθώσεις των σφαλμάτων, σε αυτήν θα βρούμε και μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών. Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τα νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία της έκδοσης αυτής.

Αλλαγές στον πίνακα διαχείρισης εργασιών

KDE Neon: Πώς εγκαθιστούμε τις μεταφράσεις των εφαρμογών του KDE (upd)

Ενημέρωση: Με τον ερχομό της έκδοσης 17.04 των εφαρμογών του KDE, όπως μας περιγράφει και ο Jonathan Riddell στο σχετικό άρθρο, δεν απαιτείται η μεταγλώττιση των μεταφράσεων, όπως περιγράφεται παρακάτω. Με απλή ενημέρωση του συστήματός μας, έχουμε την τελευταία έκδοση της μετάφρασης των εφαρμογών, καθώς αυτές περιέχονται στο πακέτο της κάθε εφαρμογής.

KDE Applications 17.04

Εδώ και λίγες ημέρες, η κοινότητα του KDE κυκλοφόρησε τη νέα major έκδοση των εφαρμογών του KDE. Με βάση το πρότυπο που έχει υιοθετηθεί τελευταία, φτάσαμε αισίως στην έκδοση 17.04.

Στην έκδοση αυτή περιέχονται διορθώσεις σφαλμάτων, νέες λειτουργικότητες σε ήδη υπάρχουσες εφαρμογές, μεταφορά άλλων στο νέο πλαίσιο εργασίας (Frameworks 5) ή στο πλαίσιο εργασίας Kirigami (το πλαίσιο εργασίας που επιτρέπει σε μια εφαρμογή την εκτέλεση της τόσο σε υπολογιστές γραφείου όσο και σε ταμπλέτες και κινητά).

Κυκλοφόρησε η έκδοση 5.9.5 του χώρου εργασίας Plasma

Όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 25 Απριλίου 2017, η κοινότητα του KDE κυκλοφόρησε την έκδοση 5.9.5 του χώρου εργασίας Plasma. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά ενημέρωση της έκδοσης 5.9 του Plasma, η οποία έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις 31 Ιανουαρίου, αποτελώντας την πιο πρόσφατη major έκδοση του χώρου εργασίας που κατασκευάζει η κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στη νέα ενημερωμένη έκδοση μπορούμε να βρούμε μια σειρά επιδιορθώσεων καθώς και ενημερώσεις στις μεταφράσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Κυκλοφόρησε η έκδοση 5.9.4 του χώρου εργασίας Plasma

Στις 21 Μαρτίου 2017, η κοινότητα του KDE, τηρώντας το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της έκδοσης 5.9.4 του χώρου εργασίας Plasma. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά κυκλοφορία, μέρος της προγραμματισμένης σειράς ενημερώσεων σταθεροποίησης, στην οποία θα βρούμε επιδιορθώσεις σφαλμάτων καθώς και ενημερώσεις στις μεταφράσεις.